Zadlžené Španielsko sa už možno približuje k bodu zlomu

25.01.2012 Celý región

Madrid 25. januára (TASR) - Zadlžené Španielsko sa už možno približuje k bodu zlomu, v ktorom bude musieť povoliť fiškálnu brzdu alebo dovoliť, aby výkon ekonomiky dva po sebe nasledujúce roky klesol. Tvrdí to analytik Raj Badiani z inštitútu Global Insight, ktorý je najväčšou svetovou organizáciou pre výskum hospodárstva.

Španielsko zápasí s obrovskou nezamestnanosťou, ktorá sa pohybuje nad hranicou 20 % a je najvyššia v celej Európskej únii (EÚ). Preto sa zlepšenie situácie na trhu práce môže stať hlavnou prioritou vlády. Ale toto zlepšenie závisí aj od ochoty trhov kupovať španielske dlhopisy, upozorňuje Badiani.

Všetky aukcie krátkodobých španielskych dlhopisov boli tento mesiac úspešné a ministerstvu financií sa podarilo získať na trhoch peniaze s nižšími výnosmi ako pri vlaňajších aukciách.

\"Pokojnejšie prostredie na trhoch začiatkom roka 2012 čiastočne odráža rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB) poskytnúť bankám v eurozóne lacné úvery, takže sa ich situácia zlepšila a môžu pomôcť Španielsku s dlhopismi,\" uviedol Badiani, podľa ktorého ECB poskytnutím financií bankovému sektoru pomáha nesmierne dôležitej domácej základni investorov, ktorí môžu nakupovať španielske obligácie.

Badiani však pripomína, že Španielsko sa v nasledujúcich štvrťrokoch znova ocitne pod tlakom trhov s dlhopismi, ak sa stav jeho verejných financií zhorší. A toto riziko sa zvyšuje. Krajina potrebuje zaviesť ďalšie úsporné opatrenia, aby znížila rozpočtový schodok v tomto roku na 4,4 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v nasledujúcom roku na 3 % HDP. A to v situácii, keď bankový sektor v dôsledku rastúcej nezamestnanosti trápia nesplácané úvery.

Badiani v závere svojej analýzy varuje, že náklady na záchranu španielskeho bankové sektora predstavujú najväčšie riziko pre udržanie výnosov z dlhopisov na prijateľnej úrovni.

Informovala o tom agentúra RTTNews.
 

Vyberte región